Site Overlay
      
Mooi gepresenteerde sashimi op bord

De perfecte presentatie van sashimi!

Sashimi is rauwe, dun gesneden verse vis. Het wordt in Japan gezien als een ware delicatesse. Het is thuis prima te maken wanneer je de juiste verse ingrediënten hebt en een goede voorbereiding treft.

Verse ingrediënten

Voor het maken van sashimi wordt uitsluitend verse zeevis gebruikt. Er wordt gekozen voor zeevissen,  omdat in zoetwatervissen te veel parasieten en bacteriën aanwezig zijn om rauw te kunnen eten. Echter is hier één uitzondering voor; de zalm. Deze dient volgens de EU-normen minimaal 24 ingevroren te zijn geweest op een temperatuur van -20 graden. Voor de bevordering van het resultaat dient er tegen de draad in gesneden moet worden. Hierdoor blijft de vis extra mals.

Snijkunsten

De presentatie begint al bij het snijden van de vis. Sashimi wordt op de traditionele manier gesneden in plakken van ongeveer 1 tot 1,5 centimeter dik. Er bestaan verschillende snijtechnieken en het is belangrijk dat de juiste wordt toegepast. Een typisch Japans sushi-mes wordt zeer dun uitgeslepen waardoor het perfect is voor het snijden van mooie dunne plakken vlees. Tevens wordt het mes vaak gemaakt van sterk gehamerd staal wat garant staat voor een lange levensduur!

  • Hira zukuri: Dit is de standaard manier van snijden; plakjes van 1 tot 1,5 centimeter gesneden in een hoek van circa 90 graden ten opzichte van de lijn van de vis (de wit gekleurde lijnen bij bijvoorbeeld zalm).
  • Ito zukuri: Met deze methode wordt de vis dunner gesneden dan wanneer de hira zukuri methode wordt toegepast.
  • Kaka zukuri: Bij deze techniek wordt de vis echt flinterdun gesneden. Vaak tot een maximum van 5 millimeter.

Presentatiekunsten

Afgezien van de snijkunsten is sashimi een simpel gerecht en bestaat het uit weinig ingrediënten. Juist daarom is de presentatie zo belangrijk! Het bordje waarop de sashimi geeft vaak al direct een indruk over de kwaliteit van de sushi. Hierdoor wordt in sushi restaurants veelal gelet op de kwaliteit van de opmaak van de borden. Kies dus altijd een mooi bord/plankje/tegel uit en zorg dat er voldoende garnering rondom de gesneden vis ligt. Een zeewiersalade staat mooi en fungeert ook nog eens als een smakelijk bijgerecht. Andere opties zijn het gebruik van geraspte komkommer, wortel, citroen, paprika, daikon (Japanse radijs) en eetbare bloemen.

 

 

We hopen je hiermee voldoende basisinformatie te hebben gegeven om mee aan de slag te kunnen. Heb je nog vragen of een aanvulling op dit blog? Deel het in de reacties en eet smakelijk!