Site Overlay
      
Populairste sashimi varianten, otoro tonijn, makreel en zalm

Ontdek hier de populairste sashimi varianten!

Sashimi is Japans voor “dun gesneden rauwe vis”. Zeevissen die je rauw kunt eten zijn:  zalm, tonijn, makreel, horsmakreel, haring en St. Jacob’s schelpen. Maar welke hiervan zijn nou veruit de populairste sashimi varianten in Nederland?

Maguro (Otoro Tonijn)

Otoro tonijn

Ten eerste Maguro. De Maguro is vrijwel in alle restaurants met sashimi te vinden op de menukaart. De meeste delen van de vis worden gegeten.  De meest voorkomende is akami, de dieprode lende van de vis die mager, stevig en vlezig is. Een duurder stukje is de toro, het roze vette buikvlees, dat vooral wordt gewaardeerd om zijn rijke, boterachtige smaak. Er bestaan twee varianten van Toro: chutoro (medium) en otoro (premium). Het verschil wordt bepaald aan de hand van het vetgehalte.

Sake (Zalm)Zalm sashimi

Ten tweede Sake. Sake is afkomstig van een andere vis, de zalm. Het fel oranje vlees is zacht, vet en heerlijk. Soms vind je zalm-toro op het menu, wat -net als zijn tonijn-tegenhanger, het vettere buikgedeelte van de vis is. Er wordt ook een duidelijk verschil ervaren met kweekzalm en wilde zalm. De kweekzalm is vaak groter dan de wilde zalm maar de structuur en smaak is heel verschillend. De wilde zalm voelt (lastiger te hanteren voor het maken van nigiri) en smaakt zacht  en de kweekzalm voelt een stuk steviger en is een stuk vettiger qua smaak.

Saba (Makreel)Makreel sashimi

Ten derde Saba. Hoewel het in de volksmond meer gerookt wordt, wordt makreel ook als sashimi geserveerd. Het olieachtige vlees geeft het een zachte, vlezige smaak, die goed samengaat met uien en geraspte gember. De vettigheid maakt dat makreel ook snel kan bederven. Hierom wordt het vaak bewaard door het lichtjes in azijn te ‘marineren’.

Naast al deze varianten zijn er ook allerlei andere varianten om sushi te nuttigen. Hier kun je zelf voor zorgen door sushi te maken of te laten bezorgen. Dit kun je tegenwoordig nog leuker maken met verschillende tools en extra’s.

 

Lees ook: zelf sushi maken pakket en sushi aan huis voor extra tips. We hopen je hiermee voldoende basisinformatie te hebben gegeven om mee aan de slag te kunnen. Heb je nog vragen of een aanvulling op dit blog? Deel het in de reacties en eet smakelijk!

Otoro tonijn