Site Overlay
      
Kleuren festijn op het sushi festival JOY

Een kleuren festijn op het sushi festival

Wat maakt sushi zo aantrekkelijk en waarom vinden mensen het leuk om te eten? Afgelopen vrijdag waren wij aanwezig bij het sushi festival JOY om erachter te komen wat sushi zo populair maakt. We hebben veel antwoorden gekregen, maar ook riep het festival weer nieuwe vragen bij ons op. Één ding wat zeker opviel, was het kleuren festijn op het sushi festival.

Overal kleuren

Waar we ook liepen of zaten. Overal om ons heen zagen we kleuren, veel verschillende kleuren. Het lijkt er op dat het in de Aziatische cultuur vanzelfsprekend is. Alles wordt aangekleed met verschillende kleuren, maar ook al het voedsel wordt bereid met verschillende kleuren. De opgezette kraampjes, de kledendracht van het personeel, de versieringen op het terrein en niet te vergeten alles wat te nuttigen is: overal veel verschillende kleuren.

Verschillende kleuren sushi

Zie bovenstaand een van de vele foto’s die wij hebben genomen afgelopen vrijdag. Een klein bakje met California rollen sushi. Allerlei verschillende soorten sushi van tonijn tot aan krab en van kip tot aan een vegetarisch stukje sushi.

Echter wat het meeste opvalt aan de sushi zijn de verschillende kleuren. Ieder stukje heeft een andere kleur en is op die manier weer anders opgemaakt, maar wat zijn die verschillende kleuren? We vroegen het aan de kok die flink aan het werk was. Het antwoord was simpel. Sushi kan worden aangekleed door een laag zwart en/of witte geroosterde sesamzaadjes, maar ook door Tobiko. Tobiko is kaviaar van de vliegende vis, dat zijn de gekleurde eitjes op de sushi. Deze kunnen groen, rood, oranje, en zwart zijn. De tobiko is voor een groot gedeelte verantwoordelijk dat de sushi er aantrekkelijk uit ziet en dus ook zo leuk is om op te eten.

Populariteit sushi

Na afloop van het festival is ons veel de vraag door het hoofd gespookt, wat maakt sushi zo aantrekkelijk en leuk om te eten? Een belangrijke conclusie die wij hebben getrokken is dat sushi veel minder populair was geweest zonder de aanwezigheid van de verschillende kleuren (Tobiko). Als sushi alleen maar geserveerd kon worden in de kleur van de witte rijst, zal het er minder aantrekkelijk uit zien, dus minder leuk om te eten, dus ook veel minder populair zijn geweest onder de Nederlandse bevolking.