Site Overlay
      

Zo maak je zelf een heerlijke poké bowl!

Een poké bowl, officieel poké, is een gerecht met Hawaïaanse oorsprong. Traditioneel werd het gegeten door vissers om de laatste restjes vis op te maken. Poké betekent dan ook letterlijk: visrestjes. In een poké bowl zoals wij hem kennen zit naast vis ook groente, rijst, sesamsaadjes en een scheutje sojasaus. Dit maakt het dan ook een gezond gerecht. Bowl verwijst natuurlijk naar het eten vanuit een kommetje.

Snel & gezond

Omdat de gemiddelde Nederlander vaak druk is en geen tijd heeft om eeuwen in de keuken te staan zwoegen op een gezonde maaltijd, is een poké bowl een goede uitkomst. Je hoeft de vis en groenten alleen maar te snijden, rijst te koken en het bij elkaar te gooien. Welke vissoort of groentesoorten je toevoegt is helemaal aan jou! Deze gezonde bodem is ook ideaal voor sporters die even een snelle hap willen eten voor hun work-out.

Tips voor je eigen poké bowl

poke bowlOok al opent het ene na het andere poké bowl restaurant in Nederland, je kunt dit natuurlijk ook heel gemakkelijk zelf maken. Traditioneel is het gemaakt met rauwe tonijn, lente ui, sojasaus en sesamzaadjes. De tonijn zou je kunnen vervangen door een andere vissoort (zalm, surimi, garnalen) of door kip of tofu. Groenten die lekker zijn om toe te voegen zijn avocado, wortel, zeewiersalade, sojaboontjes en komkommer. Maar dat is natuurlijk geheel naar eigen smaak ;-). Wanneer je van zoet houdt is mango ook heerlijk om er door te doen! Ook een topping mag niet ontbreken in je poké bowl. Denk bijvoorbeeld aan masago (viskuiten), zeewiervlokken of sesamzaadjes. Als saus kun je kiezen voor de standaard sojasaus. Maar tegenwoordig zijn er ook veel meer variaties als wasabi mayo of sriracha mayo. Heel lekker, maar natuurlijk niet heel gezond.

Rollende keukens

Van 29 mei tot en met 2 juni vindt het food festival rollende keukens plaats. Ook hier is een stand met poké bowls aanwezig. Zeker een tip om een kijkje te nemen!

We hopen dat we je hiermee voldoende basisinformatie hebben gegeven om mee aan de slag te kunnen. Heb je nog vragen of een aanvulling op dit blog? Deel het in de reacties en eet smakelijk!